AktuelltRapporterFritextsökInnehållGamla klimatfaktaOmWebbsidorLogga in

Klimatfakta.info

2020-04-03

Olja

Innehåll

 • Petroleum
 • Nya oljeländer
 • Norge
 • Iran
 • Källor
 • Petroleum

  Petroleum, även kallat mineralolja, bergolja, råolja och ibland nafta är en tunnflytande mörk vätska som naturligt förekommer i delar av berggrunden. Vätskan är en blandning av hundratals olika kolväten, som bildats av växter och djur som inte förmultnat, i en process som tar ungefär 100 000 år. De flesta forskare anser att petroleum nybildas i en takt som är mindre än en procent av dagens utvinningstakt. Utvinning av stora mängder petroleum sker främst genom oljeborrning i oljefält.

  Nya oljeländer

  Det kommer en våg av produktion av olja, antingen värden behöver eller inte. Råflödet kommer att komma även när oro för klimatförändringar växer och efterfrågan på olja i världen avtar. Och det kommer inte från de vanliga producenterna, utan från Brasilien, Kanada, Norge och Guyana - länder som antingen inte är kända för olja eller vars produktion har varit svag under de senaste åren.

  Det här nya utbudet kan vara en viktig anledning till att Saudiarabiens jätteoljeproducent, Aramco, pressade fram på söndagen med planer för vad som skulle kunna vara världens största initiala aktieerbjudande någonsin. Tillsammans kommer de fyra länderna att lägga till nästan en miljon fat per dag till marknaden år 2020 och nästan en miljon mer år 2021, ovanpå den nuvarande världens råproduktion på 80 miljoner fat per dag. Den ökade produktionen tillsammans med de globala ansträngningarna att sänka utsläppen kommer nästan säkert att pressa ner oljepriserna. Lägre priser kan visa sig skadliga för Aramco och många andra oljebolag, minska vinsten och begränsa ny prospektering och borrning, samtidigt som politiken för de nationer som förlitar sig på oljeinkomster omformas.[1]

  Norge

  I slutet av 1960-talet hittades olja i Nordsjön och inkomsterna därifrån har spelat en betydande roll för skapandet av dagens Norge, som tillhör de rikaste staterna i världen.

  2018 producerade landet 1 844 000 barrels olja/dag vilket var 1,6% av världens produktion. Oljereserven uppgick till 7,9 1000 miljoner barrels vilket räcker i 117 år med nuvarande produktionstakt. [2]

  Inkomsterna från oljeutvinningen har staten samlat i Oljefonden. Under 1980-talet inleddes ekonomisk liberalisering av den konservativa regeringen med målet att bekämpa den höga inflationen. 

  Norge öppnar för att delta i uppgörelse om minskad oljeproduktion för att bromsa priskollapsen. Det vore första gången sedan 2002, rapporterar Bloomberg.

  Om länderna i Opec kommer överens om en uppgörelse skall Norge överväga att ansluta sig till den.[3]

  Iran

  Iran har hittat ett nytt oljefält med runt 50 miljarder fat olja, säger landets president Hassan Rouhani på söndagen enligt AP. Oljefältet ska ligga i södra delarna av landet och ökar Irans reserver med en tredjedel. Fältet i provinsen Khuzestan blir landets näst största efter Ahvaz, där det finns 65 miljarder fat olja, enligt AP.[4]

  Källor

  Fotnoter

  1) Flood of Oil Is Coming, Complicating Efforts to Fight Global Warming, New York Times (2019-11-03)
  2) BP Statistical Review
  3) Oljeministeren: Norge kan bli med på oljekutt, e24.no
  4) Iran says new oil field found with 53 bln barrels of crude

  Klimatfakta

  Klimatfakta.info
  Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.com