AktuelltRapporterFritextsökInnehållGamla klimatfaktaOmWebbsidorLogga in

Klimatfakta.info

2020-07-12

Svenska rekordtemperaturer

Innehåll

Den ständigt återkommande rapporteringen i media av rekordtemperaturer bevisar att det var varmare förr. För att kunna vissa att det handlar om ett rekord så tvingas man visa antingen att det aldrig varit kallare/varmare (och det är svårt) eller att peka ut när det tidigare rekordet sattes. SMHI rapporterar 2020-07-03;

"Det blev en väldigt varm junimånad med många nya temperaturrekord. Den högsta temperaturen, 34,0ºC, rapporterades från Skellefteå flygplats den 25 juni vilket är den högsta junitemperaturen på 50 år, då Köping i Västmanland uppmätte 34,3ºC den 19 juni 1970. En del rekordputsningar avseende månadsmedeltemperatur var också aktuella, t.ex. hade Frösön och Sveg sina varmaste junimånader sedan startår 1860 respektive 1875." [1]

I artikeln Svenska temperaturrekord visar SMHI att det var varmare förr. De 36 uppgifterna om temperaturen per landsdel och månad visar tydligt att det var varmare förr. Två av rekorden är från 1800-talet. Åtta av dem är från tiden före 1950. Bara åtta rekord har satts under 2000-talet.

En snabb genomgång av rekord från förr visar också mängden av rättningar av felmätningar. Det var inte så noga med mätningarna före 1950. Nya temperaturrekord handlar ofta om 10-delar av en grad som väl ligger inom felmarginalen.

Statistiken visar alltså att det var varmare förr vilket knappast underbygger hypotesen att klimatförändringar leder till påtagligt ökad värme. 

Fotnoter

1) Juni 2020 - Rekordvarmt främst i mellersta Sverige, SMHI

Klimatfakta

Klimatfakta.info
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.com