Klimatfakta.info

2021-11-02

Greta Thunberg

Innehåll: Starten | FridaysForFuture | Malena Ernamn om Greta Thunberg på Facebook | Extinction Rebellion | Bo Thor | 350.org | Källor

title Greta Thunberg

Greta Thunberg har blivit en världskändis. Budskapet är enkelt. "Lyssna på vetenskapen" och snart är det för sent att rädda världen.

Starten

Publ

Vilka är det som står bakom kampanjen Greta? Det mest framträdande namnet var tidigare Bo Thorén som leder organisationen Fossilfritt Dalsland[1], som ingår i den internationell organisationen Fossil free[2] som är en del av den amerikanska organisationen 350.org[3]

En engelsk tidning Standpoint har en som det förefaller initierad artikel om Greta Thunberg: Greta's very corporate children's crusade.[4]

Det visar sig också att hennes inlägg på Facebook i vart fall ibland skrivs av hennes pappa Svante Thunberg och av Adarsh Prathap, en indier i FNs Climate Change sekreteriat. [5]

FridaysForFuture

Publ

FridaysForFutures främsta slogan är "I want you to panic". Man menar att "around the year 2030, if we continue with business as usual, we will likely be in a position where we may pass a number of tipping points. And then we might no longer be able to undo the irreversible climate breakdown." [6].

Malena Ernamn om Greta Thunberg på Facebook

Publ

"Det skrivs mycket om min dotter Greta. Och i Sverige skiljer sig det som skrivs mycket från i övriga världen. Så jag tänkte klargöra några saker.

Greta fick iden till skolstrejken från Bo Thorén från Fossilfritt Dalsland. Han kontaktade Greta och några andra unga efter att hon kom tvåa i Svenska Dagbladets skrivtävling för klimatet i maj 2018. Han hade fått tanken på en skolstrejk från skolskjutningarna i Florida där barnen vägrade gå till skolan på grund av det som hänt.
Men ingen var intresserad av att göra det så då bestämde Greta sig för att göra det själv. Vi som föräldrar avrådde henne och sa att vi inte kunde stödja henne eftersom vi måste se till att hon går i skolan.
Hon har ingen och har aldrig haft någon som "står bakom" henne. All planering gjorde hon helt själv.
Sista månaden har hon tagit emot frivillig, ideell hjälp att hantera alla internationella pressförfrågningar. I övrigt har hon absolut inte vid något tillfälle haft någon hjälp eller stöd från någon "PR-byrå." Hon stöder vissa ideella organisationer som Greenpeace, 350.org, We Dont Have Time och Every Breath Matters men hon har inte fått någon ekonomisk ersättning för någonting. Och så kommer det förbli. Vi betalar själva för resor, mat och logi och hon reser på lov eller med skolans samtycke.
Det finns ingen som har planerat eller uppmuntrat henne att göra det hon gör.
Och hon har inga kopplingar till någonting som inte - till vår kännedom - är uteslutande ideell verksamhet.

Vår familj har tillsammans skrivit en bok om klimatet som handlar om Greta och hennes syster Beata och hur dom har väckt vårt engagemang i bl.a. klimatfrågan. När den gavs ut så berättade vi tydligt att all eventuell vinst kommer gå till olika organisationer som arbetar med klimat, miljö, djurrättsfrågor och barn med särskilda behov. Där kan man läsa bl.a. om hur Gretas klimatintresse började och hur det kom att förändra livet för hela vår familj. Den finns i pocket till så nära självkostnadspris som det är möjligt.

Ett av Gretas tal på FNs klimatmöte i Katowice - det hon höll i plenum den 12 december- påstås av en del vara en konspiration av SVT och "globalisterna". Andra säger att det hölls "i en paus".
Det stämmer självklart inte. Hon talade för Climate Justice Now / Climate Justice Constituency och det var schemalagt att - som alltid när det gäller NGOs (non governmental organizations) ligga sist på kvällen. Hennes tal skulle vara runt kl 20 men eftersom alla tidigare talare drog långt över tiden (som alla alltid gör - inklusive Greta...) så fick hon vänta till efter kl 23 och då har så klart dom flesta delegaterna redan gått hem sen länge. Dom ska upp tidigt och fortsätta nästa dag och att frivilligt ägna kvällen åt att lyssna på ändlösa tal på franska, spanska och arabiska lockar inga större skaror… Men allt spelas självklart in av FN och det som är av intresse visas bl a på bildskärmar i efterhand och media har fri tillgång till allt som sägs inom det officiella programmet. På Gretas Instagram ligger hela talet med presentation av presidiet. ("Ms Thunberg you have the floor…")

Gretas tal sändes först av amerikanska Democracy Now på eftermiddagen den 13 december och sen blev det viralt över hela världen.
Det delades av all stor media i Europa. Alla större tidningar i Tyskland och Frankrike. Washington Post, CNN, USA Today, India Times, Al Jazeera, AFP, BBC osv och så gott som alla stora nätsajter som delar virala klipp och filmer.
Det retweetades hundratusentals gånger och delades miljontals gånger på Facebook. Tre klipp som jag har följt på facebook har över 26 miljoner tittningar. Och det finns tusentals olika klipp som delats över hela världen… Gretas tal ingick i årskrönikan på CNN och Tysklands största TVkanal ZDF. Det har delats av artister som Leonardo di Caprio, Mark Ruffalo, Nina Hagen och Lenny Kravitz. Och politiker som Bernie Sanders och Alexandria Ocasio Cortez.
FNs generalsekreterare sa i presskonferens på fredagen 14 december om Greta att "hon höll ett fantastiskt tal" och att han "önskade att han kunde framföra såna tal själv."
Bläddra igenom Gretas twitterflöde så får ni en liten bild av hur viralt talet blev.

All övrig kritik jag läst bemöter Greta till fullo i sitt TEDx talk. (Här https://youtu.be/EAmmUIEsN9A )
Förutom möjligen det faktum att vi inte ska lyssna på henne för att hon bara är 16 år. Men det är lätt löst!! Ingen behöver lyssna på Greta. Det räcker med att vi lyssnar på all den överväldigade mängd forskning som hon refererar till och utgår ifrån. För ingenting av det Greta säger är nytt. Det har sagts av otaliga forskare gång på gång på gång.
Problemet är att nästan ingen velat lyssna. Och att dom som fortfarande verkligen inte vill att vi lyssnar fortsätter att hitta på alla tänkbara skäl till att det ska förbli så.

PS Greta själv är absolut inte förvånad över detta. Hon säger att "alla dom som framför kritik har en sak gemensamt och det är att dom inte förstår klimatkrisens fulla innebörd och gör man inte det så framstår ju det jag gör som helt obegripligt. Det hade jag självklart räknat med." (Malena Ernman om Greta Thunberg, Facebook)

Extinction Rebellion

Publ

Greta Thunberg och hennes Fridaysforfuture är en del av Extinct Rebellions, ofta kallad XR. Det är en starkt decentraliserad rörelse, som dock styrs av ett fåtal personer som fastställer mål och handlingsregler för alla som verkar i rörelsen.

Greta Thunbergs delaktighet görs klar på Fridaysforfutures webb[7]. Hon deltog i mötet i London den 31 oktober 2018, då Extinction Rebellion lanserades [8] och höll tal i vid ett EX-möte i London[9].

Det är också rörelsens budskap hon för fram. Lyssna på hennes tal i Madrid[10] och jämför det sedan med ledaren Roger Hallams taktik[11].

Läs mer om Extinction Rebellion

Bo Thor

Publ

Lobbyisten Bo Thorén bor djupt inne i den dalsländska skogen. Det finns inte mycket information om honom på nätet, t.ex. vem som står för hans lön och omkostnader.[12]

"Den internationella radikala miljörörelsen Extinction Rebellion tar fart även i Sverige. Nu planeras ett uppstartsmöte i Göteborg och en aktion med civil olydnad i Stockholm. "De etablerade miljö­organisationerna riskerar att bli försiktiga och en del av ­etablissemanget. Vi har ­ingenting att förlora och allt att vinna", säger Bo Thorén som är en av de svenska initiativ­tagarna."[13]

Efterlysning i Facebook

Publ 2019-09-27

Vem är Bo Thorén? Känt är att han är mannen bakom Gretas skolstrejk och länken till 350.org som förmodligen svarat för Greta-kampanjens internationella del. Han är 49 år och bor i Dalsland - djupt in i skogen. I vart fall tidigare så arbetade han med mjukvaruutveckling och testautomatisering på ett konsultföretag.

Men vem är han? Han fick miljöknäppen 2013 enligt vissa uppgifter. Vad gjorde han dessförinnan? Hur försörjer han sig? Han driver organisationen Fossilfritt Dalsland. Fossilfritt är en internationell organisation som koncentrerat sig på deinvestering, dvs att få personer och företag att sälja aktier i fossilbolag.

Den framgångsrika Greta-kampanjen visar med all önskvärd tydlighet att Bo Thorén har blivit en betydande maktmänniska. Att han har fått makt är inget att kritisera, men som alltid när det gäller människor med mycket makt gäller det att ta reda på vad han gör, vilka han samarbetar med, vilka aktioner han delat i.

Han är en initiativtagare till svenska Extinction Rebellion som verkar med civil olydning, bl.a. kända för att sabotera flygtrafiken i England med hjälp av drönare.

Makt måste vara transparent. Hjälp till att samla uppgifter om Thoréns verksamhet. Jag kan börja med dessa länkar:

350.org

Publ

Det är rimligt att anta att det främst är organisationen 350.org som svarar för såväl budskap och arrangemang. 350.org riktar primärt in sig på fossilindustrin och argumenterar för deinvestering, dvs att ägare ska sälja sina andelar i denna industri. I den mån de lyckas kommer priset på aktier att sjunka. Då det är osannolikt att produktionen av kol, olja och gas kommer att minska, innebär det att dessa aktier blir mer lönsamma.

2008 startade Bill McKibben organisationen 350.org, vars namn syftar på att jorden inte är säker från undergång om inte koldioxiden hamnar under 350 ppm. McKibben är collegeprofessor, journalist och klimataktivist. Under åren 2005 och 2013 kom mer än hälften av bidragen från Mer än hälften kom från Rockerfeller Brothers Fund, The Rockerfeller Family Fund och the Shumann Center fron Media and Democracy. 2011 stod två finansiärer för hälften av budgeten. Fyra donationer stod för två tredjedelar av budgeten. 2018 omsatte 350.org 19 miljoner dollar, eller 190 miljoner kronor. Vem som gett vad är inte öppet. 350.org vägrar att avslöja vilka bidragsgivarna är. Trots de stor bidragen framställer McKibben det som att 350.org är "with almost no money our scruffy little outfit".

Idag har 350.org över 100 anställda i dussintals städer och finns som organisation i 188 länder. I styrelsen hittar man bland annat den kända vänsteraktivisten Naomi Klein. I Sverige har de drivit kampanjer långt längre än Greta Thunbergs klimatstrejk. Fossilfritt är deras kampanj, och det var i den kampanjen Bo Thorén engagerade sig via Fossilfritt Dalsland. Han som är "pappa" till Thunbergs skolstrejk. [14]

Källor

Publ

Kommentar:

Sänd ett mail till hibratt@gmail.com med dina synpunkter på artikeln och Klimatfakta.info. Kanske har du förslag på ändring eller tillägg? Eller på en ny artikel?

Mer att läsa.


350.org
Greta Thunberg (2021-11-02)

Bo Thorén
Greta Thunberg (2021-11-02)

Ekoextremism
Svenskt medborgarråd om klimatet (2024-03-11)
Klimatextremister frias av domstol (2023-11-25)
Extinct Rebellion Sverige (2022-07-30)
Greta Thunberg (2021-11-02)

Extinct Rebellions
Greta Thunberg (2021-11-02)

FridaysForFuture
Greta Thunberg (2021-11-02)

Greta Thunberg
Greta Thunberg (2021-11-02)

Fotnoter

1) Fossilfritt Dalsland
2) Fossil free
3) 350.org
4) Greta's very corporate children's crusade, Standpoint (2019-05-30)
5) Facebook glitch reveals Indian UN climate delegate posts as Greta Thunberg
6) FridaysForFuture
7) Direct action- XR Roger Hallam - Why International Rebellion? - Extinction Rebellion
8) Extinction Rebellion- Declaration of Climate Change Rebellion
9) Greta Thunberg full speech at Extinction Rebellion protest in London
10) Greta Thunberg | COP 25 High Level Event on Climate Emergency | Extinction Rebellion
11) Roger Hallam - Why Public Disruption is Necessary - Extinction Rebellion
12) Bo Thor
13) Ny rebellisk klimatrörelse startar i Sverige, ETC
14) 350.org, Uvell

Klimatfakta.info
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.com