Aktuellt Innehåll Fritextsök Villkor
2024-11-04
Logga in
Klimatfakta Nyheter

Om du använder denna webb accepterar du aktuella villkor.

Aktuellt

2024-11-05 NYHET

Hur mycket stiger temperaturen fram till 2100?

Innehåll: Överraskande | Källor |

Klimatforskaren Ole Humlum skriver i rapporten från september 2024: Observed average annual global air temperature change since 1979 (46 years) is +0.0158°C (UAH). If this change rate remains stable in the future, additional average global air temperature increase by year 2100 will be about +1.188°C

Betyder det att Prismålen klaras med råge? Parismålet säger att den globala uppvärmningen ska hålla sig under 2°C till år 2100 jämfört med förindustriella nivåer. Alltså inte sedan Humlums startår 1979.

title Global Temperature, Climate.gov

Frågan blir därmed hur mycket temperaturen stigit mellan "förindustriella nivåer" och 1979? Jag ställde den frågan till AI i form av Googles Gemini. Och fick ett överraskande svar!

Fråga: Hur mycket steg dem globala temperaturen fram till 1979?

Det är en utmärkt fråga! Att förstå hur den globala temperaturen har förändrats över tid är avgörande för att förstå klimatförändringarna.

2024-09-14

Bygg kärnkraft på engelska

Innehåll: Källa |

”Vi borde tillsätta en snabbutredning för att kunna bygga kokvattensreaktorer. Det blir troligen både snabbare och billigare än att gå på det köpta spåret”.

På 70- och 80-talet var Sverige ett av världens absolut främsta kärnkraftsländer och på många sätt är vi det fortfarande, även om politiken under flera decennier motarbetat kärnkraften. Bland annat med målet om ett 100 procent förnybart elsystem har vi försämrat kraftsystemet och tappat kompetens inom kärnkraft i stället för att utnyttja den till vår fördel, menar Lars Engsund, civilingenjör och moderat riksdagsledamot.

Nu handlar det om att så snabbt som möjligt återta stabiliteten i elnätet, anser han.

- Vi är i desperat behov av planerbar el särskilt i södra Sverige och då handlar det om gasturbiner i det kortare perspektivet och kärnkraft i det längre, säger Lars Engsund till Tidningen Näringslivet.

2024-09-13

Kamela Harris om klimatet

Innehåll: Källa |

Kamela Harris tar ställning för fracking och vill att USA ska vara världens största producent av olja. Demokraterna trodde att ren energi helt utan fossila bränslen skulle fungera. Det var inte sant. Det krävs en mer robust blandning. Hela partiet kom fram till den slutsatsen för fyra år sedan.

title Kamela Harris

I debatten med Trump sa Kamela Harris:

Jag lade den avgörande rösten för godkännandet av Inflation Reduction Act, som öppnade nya tillstånd för fracking. Min ståndpunkt är att vi måste investera i olika energikällor för att minska vårt beroende av utländsk olja.

Vi har haft den största ökningen av inhemsk oljeproduktion i historien tack vare en strategi som erkänner att vi inte kan förlita oss för mycket på utländsk olja.

Jag är stolt över att vi under mina fyra år som vicepresident har investerat en biljon dollar i en ren energiekonomi samtidigt som vi också har ökat den inhemska gasproduktionen till historiska nivåer.

2024-09-10

Fracking

Innehåll: Källor |

Fracking är en metod för att utvinna olja och naturgas från berglager djupt under jordens yta. Processen innebär att man pumpar en blandning av vatten, sand och kemikalier under högt tryck ner i en borrhål. Detta skapar små sprickor i bergformationerna, oftast skiffer, vilket frigör olja eller gas som sedan kan pumpas upp till ytan.

Fracking har bidragit till att kraftigt öka produktionen av olja och naturgas, vilket minskat energikostnader och beroendet av importerade bränslen. Det har lett till fler jobb och bidragit till tillväxt i områden där dessa resurser utvinns.

Fracking kan leda till förorening av grundvatten eftersom de kemikalier som används kan tränga in i vattenreservoarer.

2024-09-04

Vatten i atmosfären

Vattenånga är en stark växthusgas. Mängden har ökat med stigande värme i atmosfären.

Olika former

Publ 2024-09-04

I atmosfären finns vatten i form av vattenånga, flytande vatten och fruset vatten. Av allt vatten på jorden finns cirka 0,001 % i atmosfären. Det är nästan 13000 km³.

Om denna mängd vatten var ett vattenskikt jämnt fördelat ovanpå hela jordens yta skulle det vara cirka 2,5 cm tjockt.

Större delen av vattnet som befinner sig i atmosfären är i gasform, det vill säga vattenånga, och 99% av detta vatten befinner sig i troposfären det vill säga under cirka tio km höjd.

Vattnet i form av moln (vattendroppar och iskristaller) utgör endast en liten andel av atmosfärens vatten, i genomsnitt ungefär en procent.

2024-08-27

Dikväveoxid N2O

Kemisk förening

Publ 2024-08-27

Dikväveoxid, även känt som lustgas eller N2O, är en kemisk förening som består av två kväveatomer och en syreatom. Gasen används inom medicin, kemi och även som drivmedel i vissa motorer.

Användningsområden

Publ 2024-08-27

Dikväveoxid används t.ex. som bedövningsmedel. När den inhaleras blandas den ofta med syrgas och används för att lindra smärta och ångest.

Miljöpåverkan

Publ 2024-08-27

När dikväveoxid bryts ner, särskilt under höga temperaturer, delar den sig i kväve och syre. I atmosfären kan dikväveoxid bidra till växthuseffekten eftersom den är en kraftfull växthusgas.

2024-08-12

Människans inverkan på vattnets kretslopp

Människan påverkar klimatet med utsläpp av CO2. Möjligen har dock människans inverkan på vattnets kretslopp större betydelse för klimatet.

Prognoserna felbedömer vattenkretsloppet

Publ 2024-08-04

Människans aktiviteter påverkan på den globala vattenkretsloppet. Dess inverkan på klimatförändringarna har inte beaktats tillräckligt i klimatmodellerna.

Aktiviteter som jordbruk, urbanisering och industri ökar avdunstningen, påverkar flöden i floder och förändrar nederbördsmönster, särskilt på norra halvklotet.

Forskare föreslår att framtida forskning bör inkludera dessa förändringar för att förbättra förståelsen och förutsägelsen av klimatförändringar.

2024-08-12

Skogsbränder

Skogen har sedan miljontals år formats av bränder. Alltsedan jorden fick en atmosfär har blixtnedslag satt igång bränder. Flera ekosystem, som barrskogen, är starkt präglade av naturliga bränder. Bränderna orsakas oftast av människan.

Skogsbränder

Publ 2022-0717

Skogsbrand är en okontrollerad eller kontrollerad brand i skogsmark eller mark som är täckt med brännbart material, i Sverige till exempel torvmossar. Svedjebruk är en form av kontrollerad skogsbrand, liksom skyddsavbränning, eller motbränder, som anläggs för att skapa brandgator i spridningsriktningen, liksom naturvårdsbränning. Den senare idag den vanligaste typen av kontrollerad bränning i skogsmark och till viss del i gräsmarker.

Skogsbränder i Sverige

Publ 2022-07-17

2024-08-02

EUs OREALISTISKA SATSNING PÅ VÄTGAS

EUs revisionsrätt underkänner EUs vätgasplaner. För att finnas köpare av den dyra gasen planerar EU gigantiska subventioner.

Storsatsning med förlust

Publ 2024-08-02

EU har som mål för att producera och importera grönt vätebränsle. 2030 ska EU producera upp till 10 miljoner ton förnybart väte och importera ytterligare 10 miljoner per år. För att få avsättning av all denna dyra vätgas ska EU ge massiva subventioner.

EU anser att satsningen på grön vätgas är nödvändig för att kunna lagra el då el från vind- och sol är otillförlitliga.

Orealistiskt enligt författningsrätten

Publ 2024-08-02

Problemet, säger Europeiska revisionsrätten (EU:s budgetövervakning), är att EU:s mål är orealistiskt och sannolikt inte kommer att uppnås trots alla miljarder i finansiering.

Rapporten beskriver hur "kommissionen satte upp alltför ambitiösa mål för produktion och import av förnybart väte, det vill säga 10 miljoner ton vardera till 2030. Dessa mål baserades inte på en robust analys, utan drevs av politisk vilja."

2024-08-01

CENCURERERAD

För att informera om min notis om CDN nedan skrev jag ett inlägg på min Facebooksida och på Klimatfakta på Facebook. Inlägget togs omedelbart bort av Facebook.

FAKTA OM KLIMATAT FRÅN KANADA

Climate Discussion Nexus - CDN är en kanadensisk webb om klimatets förändring med fokus på vetenskaplig information i offentlig diskussion. Har 304 videos på Youtube. 97500 prenumeranter! Väl värd ett besök.

I den senaste videon sammanfattar CDN sin uppfattning om klimatets förändring i videon The Top 10 Inconvenient Facts About Climate Change.

https://www.klimatfakta.info/news.php?m=1

Jag såg ett meddelande om att inlägget tagits bort och något om att det kunde överklagas, men innan jag läst klart så försvann även meddelandet. Har ingen aning om var jag kan hitta meddelandet.

2024-08-01

Climate Discussion Nexus - CDN

Innehåll: Källor |

Kanadensisk webb om klimatets förändring med fokus på vetenskaplig information i offentlig diskussion. Har 304 videos på Youtube.

Climate Discussion Nexus bildades 2018 av en grupp medborgare i Kanada som anser att energipolitiken för att att minska koldioxidutsläppen är för kostsam och dåligt planerad.

CDN vill vara ett ett forum för en mer öppen debatt om alla aspekter av klimatförändringar, särskilt bättre användning av vetenskaplig information i offentlig diskussion och policybildning.

Genom en insamling fick CDN startpengar för att starta verksamheter som finansieras genom crowdfunding.

Intresserade kan prenumerera på nyhetsbrev och YouTube-kanal. CDN har publicerat 304 videor på Youtube och har 97500 prenumeranter.

2024-07-25

Om glaciärer

Vad är glaciär

Publ 2024-07-25

En glaciär är en stor massa av is som bildas på land genom komprimering av snö över tid. Glaciärer rör sig långsamt nerför bergssluttningar eller sprider sig utåt på platser med lägre höjd.

De bildas främst i kalla klimat där det snöar mycket och snön inte smälter helt bort under sommaren. Glaciärer är viktiga för jordens vattenkretslopp och fungerar som lagringsplatser för sötvatten.

title Glaciär i Norge

2024-07-24

Rekordtemperaturen 22-23 juli 2024

Innehåll: Källor |

EUs väderlekstjänst Copernicus har rapporterat att värmen slog rekord under två dagar i juli. Rekordet är en ökning med 0,06 grader från det tidigare rekorder på 17,09 grader.

Det är en följd av den starka El Niño som drivit upp temperaturen ganska ordentligt. Lite slumpvisa variationer orsakar sedan rekordtemperaturen på sina ställen. Denna gång var orsaken betydligt högre värme över Antarktis.

title bildtext med/utan länk

Den obetydliga skillnaden säger givetvis inget om klimatets utveckling. För det krävs att man tar hänsyn till utvecklingen under minst 30 år.

2024-07-10

Rekordet +38 grader gäller än

Sveriges mest kunnige klimatexpert Lennart Bengtsson meddelar att vi just kunnar fira 91-årsdagen av Sveriges hittills högsta temperatur; + 38°C uppmätt i Ultuna utanför Uppsala. 

Lennart Bengtsson skriver:

"Trots katastrofartiklar, praktiskt dagligen under de senaste två decennierna, över ett alltmer hotfullt klimat på väg mot en värmekatastrof, har det gamla värmerekordet stått sig. Så vitt jag känner till fanns inga katastrofartiklar att läsa dagen efter ( den 10 juli 1933) utan de flesta gladde sig de facto över det varma 1930-talet.

Den oro man eventuellt kände var av helt annat slag. Det var visserligen varmt med de flesta visste att svenska värmeböljor varar högst någon vecka, så bättre passa på att njuta av värme och bad så länge det varar."

Lennart Bengtsson är en svensk professor emeritus i dynamisk meteorologi.

Andra svenska temperaturrekord

Publ 2024-07-10

32,5° Kalmar den 28 maj 1892 och Kristianstad den 27 maj 1892 (Götaland)
31,3° Nora den 29 maj 1911 (Svealand)
38,0° Målilla den 29 juni 1947 (Götaland)
35,3° Bromma den 30 juni 1947 (Svealand)
36,4° Gävle den 30 juni 1947 (Norrland)
38,0° Ultuna den 9 juli 1933 (Svealand)
36,9° Harads den 17 juli 1945 (Norrland)
34,6° Fränsta-Emnäs den 16 augusti 1947 (Norrland)

Källa

Publ 2024-07-10

  1. LENNART BENGTSSON: Det gamla värmerekordet står sig, Det goda samhället
  2. Lennart Bengtssons artiklar i Det goda samhället
  3. Lennart Bengtssom, Klimatfakta.info
  4. Svenska temperaturrekord, SMHI

2024-06-16

Striden om Naturlagen fortsätter

Innehåll: Källor |

Miljöministrar vill driva på ett beslut om naturrestaurationslagen 2024-06-17. Lagen är godkänd i parlamentet. Nu återstår ett beslut i ministerrådet. Flera länder motsätter sig lagen, bl.a. Sverige.

title Naturvård i Danderyd

Miljöministrar ska hålla en offentlig debatt om den avstannade naturrestaureringslagen i ett försök att återuppväcka förslaget EU Green Deal-filen inför ett viktigt FN:s toppmöte om biologisk mångfald i höst.

Ordförandelanget Belgien har planerat debatten om naturrestaureringslag vid ett toppmöte mellan miljöministrarna 2024-06-17 efter att ha misslyckats med att bryta ett dödläge under diplomatiska samtal.

Lagförslaget kräver att miljöåterställningsarbetet påbörjas på en femtedel av land och hav till 2030 och fastställer långsiktiga mål för att återställa specifika ekosystem, efter en informell överenskommelse i november förra året med ministerrådet.

2024-06-12

Schweiz svara Europadomstolen

Schweiziska parlamentet avvisar domen från Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) som anklagade landet för att vara ineffektivt i kampen mot klimatförändringar.

Europadomstolen fällde Schweiz i klimatmål i april 2024. Domstolen ansåg att landet inte hade gjort tillräckligt för att minska den globala temperaturen vilket enligt domstolen "kränka en grupp äldre kvinnors mänskliga rättigheter".

title Swiss Parliament

Nu svarar det schweiziska parlamentet. Det röstade 2024-06-12 för att avvisa domen från Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) som anklagade landet för att vara ineffektivt i kampen mot klimatförändringar.

2024-06-02

Besökare Klimatfakta.info

title Besökare Klimatfakta.info

Statistiken exkluderar egna besök, men inkluderar söksystem typ Google och Bing.

2024-05-31

Alice Teodorescu Måwe om klimatet

Innehåll: Enligt ChatGPT | Skogen | Källor |

Som förstanamn på Kristdemokraternas valsedel har Alice Teodorescu Måwe goda möjligheter att bli invald till EU-parlamentet. Hon är den som syns mest i media nu i valspurten! Men säkert är det inte att hon lyckas.

title Alice Teodorescu Måwe

Enligt ChatGPT

Publ 2024-05-30

  • Klimatmål och Fit for 55:

Teodorescu Måwe stödjer EU övergripande klimatmål inom ramen för "Fit for 55", vilket inkluderar målet att minska utsläppen av växthusgaser med 55 % till 2030. Hon anser att det är viktigt att lagar och regler är teknikneutrala för att främja teknisk innovation. Till exempel är hon öppen för att tillåta förbränningsmotorer efter 2035, förutsatt att de kan drivas med nollutsläppsbränslen.

2024-05-30

Klimatmål

Innehåll: Källor |

EU har fastställt målet att vara klimatneutral senast 2050 och minska nettoutsläppen med minst 55% till 2030 jämfört med 1990.

EU arbetar med nytt klimatmål för 2040. Då ska nettoutsläppen ha minskat med 90% jämfört med 1990.

Över till verkligheten. Konsumtionen ökar av alla energikällor! År efter år med undantag för Covid-perioden.

Förtroendet för EU måste rimligen vara i botten med så fullständigt tokiga mål. Skadan är givetvis avsevärd när länderna tvingas genomföra kostsamma förändringar i sina energisystem trots att effekten på konsumtionen av energi påverkas.

title Energikonsumtion, Ourworldindata.prg

Källor

Publ 2024-05-30

2024-05-26

Bilism

Bilförsäljningen i Sverige 2024

Publ 2024-05-26

Marknaden för personbilar hålls i gång av företagen. Andelen personbilar på företagskunder ligger på 65 procent i april. När det gäller elbilarna står företagen för drygt 70 procent av nyregistreringarna i april och 74 procent för årets fyra första månader.

Elbilar minskade med knappt två procent på en stigande totalmarknad, och sett till helåret uppgår andelen nyregistrerade elbilar till 31 procent vilket är lägre än prognosen för 2024 som ligger på 35 procent.

Antalet laddhybrider ökar med 26 procent i april, hittills under året har laddhybriderna ökat med 14 procent jämfört med de första fyra månaderna 2023.

Elbilsförsäljningen rasar i Europa

Publ 2024-05-02

Efterfrågan Volkswagens elbilar har halverats. Planerna på en ny batterifabrik slopas. Även andra biltillverkare i Europa ser sig omkörda av Kina. Floden av billiga kinesiska elbilar och batterier forsar in i Europa, där Kina bygger långt fler batterifabriker än vad den egna marknaden behöver, med hjälp av bidrag och lån från staten.

Volkswagens beställningar har halverats från förra året, från 300 000 till 150 000 elbilar. Biljätten slopar därmed sin plan på en ny batterifabrik i Östeuropa.

Företaget har tidigare planerat nya gigafabriker för elbilsbatterier i länder som Tjeckien, Ungern, Polen eller Slovakien, men nu brådskar inte sådana beslut.

Klimatfakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241104