Klimatfakta.info

2022-06-19

Covering Climate Now

Innehåll: Källor

Organisationen Covering Climate Now - CCNow har som syftet att engagera läsare för klimataktioner. Den gör det genom att utbilda journalister och producera artiklar om klimatet som engagerar. Måttot är "Vi hjälper våra nyhetsmediekollegor att täcka vår tids avgörande historia med den rigoritet och brådska den förtjänar. Våra resurser är utformade för alla journalister och inkluderar bästa praxis för klimatet, viktiga tipsblad och förklarare för att stödja informerad och engagerande rapportering."

CCNow skriver: "Kom ihåg att en extrem väderhistoria som inte nämner klimatförändringar är ofullständig och potentiellt till och med felaktig. De goda nyheterna? Att göra kopplingen är lika enkelt som det är nödvändigt! Vi väljer ut de klimatnyheter du behöver veta om varje dag och visar upp smart, innovativt berättande från hela vårt partnerskap." [1]

CCNow är ett omfattande samarbete mellan fler än 460 nyhetsorgan och en rad journalister med syftet att sprida engagerande nyheter om klimatet "urgent climate stories". Deltagare är bl.a. Reuters, Bloomberg, och Agence France Presse, CBS News, NBC and MSNBC News, Noticias Telemundo, PBS NewsHour och Univision, Al Jazeera. SVT har varit med i kapanjen, men gick ur i våras. [2]

Organisationen leds av Mark Hertsgaard som bl,a. skrivit

"Varje människa på jorden idag lever på en brottsplats. Vårt enda hopp är att bromsa denna obönhörliga utveckling så att våra barn kan komma på något sätt att klara sig."

"Brottet i fråga är fossilindustrins 40 år av lögn om klimatförändringar. Branschens lögner, som utan tvekan det mest följdriktiga företagsbedrägeriet i historien, har haft effekten att avtrubba allmänhetens medvetenhet och statliga åtgärder mot vad forskare säger nu är en fullvärdig klimatnödsituation."

"Det är länge sedan dags att rätta till dessa fel. Hittills har oljebolagen, de chefer som ansvarar för dem, propagandisterna som de har anställt och politikerna som de har finansierat i stort sett undgått skulden, än mindre behövt betala - vare sig genom ekonomiska påföljder eller fängelse - för den enorma skadan de har gjort. Nyhetskanaler är också skyldiga allmänheten att be om ursäkt för att de har hanterat den här historien felaktigt, tillsammans med ett åtagande att göra mycket skarpare bevakning i framtiden ."[3]

CCNow anser att media inte informerar om klimatet. Så här presenterar sig CCNow:

"CCNow samarbetar med journalister och nyhetsrum för att producera mer informerade och brådskande klimathistorier, för att göra klimatet till en del av varje takt i nyhetsrummet - från politik och väder till företag och kultur - och för att driva ett offentligt samtal som skapar en engagerad allmänhet. Medvetna om medias ansvar att informera allmänheten och hålla makten till svars ger vi redaktioner råd, delar bästa praxis och tillhandahåller rapporteringsresurser som hjälper journalister att grunda sin bevakning inom vetenskap samtidigt som de producerar berättelser som får resonans hos publiken."

Källor

Publ 2022-06-19

Kommentar:

Sänd ett mail till hibratt@gmail.com med dina synpunkter på artikeln och Klimatfakta.info. Kanske har du förslag på ändring eller tillägg? Eller på en ny artikel?

Mer att läsa.

Ingen tag

Fotnoter

1) Covering Climate Now
2) Åsa Kassel i Facebook
3) The climate crisis is a crime that should be prosecuted, The Guardian

Klimatfakta.info
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.com