Aktuellt Innehåll Fritextsök Villkor
2024-11-04
Logga in
Klimatfakta.info Artikel

Om du använder denna webb accepterar du aktuella villkor.

2023-04-27

EU - Effort Sharing Regulation (ESR)

Innehåll: Stor minskning | Tvingande regler | Källor

title Tufft för bagare och andra småföretagare

Effort Sharing Regulation (ESR) syftar till att minska utsläppen i de sektorer som inte omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU ETS) - inklusive byggnader, transporter, inrikes sjöfart, jordbruk, avfall och småindustrier - med minst 40 procent till 2030 jämfört med 2005 års nivåer. Dessa sektorer står för närvarande för cirka 60 procent av EU:s totala utsläpp

(Effort Sharing Regulation kan översättas till "Ansträngningsfördelningsförordningen". EUs underbara namnpåhitt)

Förordningen om insatsfördelning fastställer nationella mål för varje medlemsstat för att minska utsläppen av växthusgaser inom dessa sektorer. Målen sätts med hänsyn till nationella förhållanden såsom BNP per capita. Målen för varje EU-medlemsstat skärps nu för att uppnå det övergripande målet. Spannet mellan medlemsstater med de lägsta och högsta nationella målen är från minus 10 procent till minus 50 procent.

Rådet och parlamentet nådde en preliminär politisk överenskommelse om förordningen i november 2022 under det tjeckiska ordförandeskapet. Förslaget antogs av rådet under det svenska ordförandeskapet den 28 mars 2023. [1]

Stor minskning

Publ 2023-04-27

För att uppfylla EU:s övergripande mål för utsläppsminskningar till 2030, föreslog kommissionen att utsläppen under ESR ska minskas med minst 40 %, jämfört med 2005 års nivåer. Det är en ökning med 11 procentenheter jämfört med det befintliga målet om 29 % utsläppsminskning.

Tvingande regler

Publ 2023-04-27

ESR tvingar alla medlemsstater bidrar på ett "rättvist" sätt till EU:s klimatåtgärder. EU fördelar de nationella insatserna genom att se till att medlemsstater med högre BNP per capita har högre utsläppsminskningsmål. Årliga utsläppstilldelningar fastställs för varje medlemsstat och dessa minskas successivt fram till 2030.

EU fastställa mer ambitiösa mål för medlemsstaterna, med begränsade möjligheter för medlemsland till anpassning.

Vägtransporter och byggnader står för cirka 55 % av de utsläpp som omfattas av ESR idag. Utsläppsminskningarna inom dessa sektorer anser EU hittills har varit otillräckliga.Utsläppen från vägtransporter har ökat och därför kräver EU en nya politisk strategi för leder till de ökade 2030-målet.

Högre priser vid handel med utsläppsrätter för vägtransporter och uppvärmningsbränslen kommer tvinga företag och konsumenter att spara energi och göra klimatinvesteringar.

Högre priser bör kompletteras med statliga marknadsåtgärder investera i infrastruktur, främja införandet av nollutsläppsbilar och främja renovering av byggnader.

Källor

Publ 2023-04-25

Klimatfakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241012