Klimatfakta.info Artikel |
2025-03-21
"EU bör överge sin idé om netto-nollutsläpp som huvudmål eftersom det är kontraproduktivt resursslöseri. Det behövs i stället smartare klimatpolitik och ökad tillväxt."
"Europa står ensamt. Efterkrigstidens världsordning har kollapsat och, för att tala med Tysklands tillträdande kansler Friedrich Merz: "klockan är fem i tolv". Såväl Merz som Frankrikes president Macron förordar "strategisk autonomi" för Europa. Det kommer att bli dyrt och kräva stora uppoffringar. Hög tid alltså att omvärdera de fruktansvärt dyra satsningarna på ineffektiv klimatpolitik, som helt saknar motsvarighet i övriga världen."
I Europa "råder mager tillväxt, knappt över en procent per capita per år - fjärran från 1960-talets 4,5-procentiga tillväxttakt, som dubblade ekonomins storlek vart sextonde år. Nu tar det ett halvsekel. Europa åldras också, med stigande kostnader för vård och pensioner."
"Klimatförändringarna må vara ett problem vi själva har skapat, men de bleknar vid sidan av de flesta utmaningar Europa nu står inför."
"Upprustningen kräver åtminstone en fördubbling, kanske en tredubbling av dagens försvarsutgifter på 1,8 procent av [EUs] BNP. Alltså minst 325 miljarder euro om året.
Vad gäller innovation har EU ett mål om att satsa ytterligare 170 miljarder euro årligen - ett mål man misslyckats med att nå i 25 års tid. Men ökad innovation skulle kunna ge en ökad årlig tillväxt på 800 miljarder euro under de kommande decennierna."
"Det finns dock ett enkelt sätt att öka tillväxten och frigöra enorma resurser: förändrad klimatpolitik. EU lägger en tredjedel av sin totala budget på klimatinvesteringar, bara under förra året satsades 367 miljarder euro på solpaneler, vindkraftverk, elnät, elbilar och laddare. Bara där finns pengar nog att täcka behovet av ökade försvarsutgifter."
"Invändningen från klimataktivisterna blir förstås att endast Europa nu står i vägen för den fullständiga klimatkatastrofen. Det är trams. Klimatförändringarna må vara ett problem vi själva har skapat, men de bleknar vid sidan av de flesta utmaningar Europa nu står inför."
"I motsats till vad alarmisterna ibland påstår, så visar vetenskapen tydligt att Europa inte drabbas hårdare av klimatkatastrofer. Justerat för högre inkomster är det till och med så att kostnaderna för miljökatastrofer i Europa har halverats sedan 2005. Allt färre dör i översvämningar, och under de senaste decennierna märks en "betydande minskning av ekonomiska förluster" enligt en artikel i Nature. Detsamma gäller skadorna till följd av stormar."
"Dessutom har EU redan minskat utsläppen en hel del. Ytterligare minskningar kommer inte att ha någon påverkan på temperaturen under de närmaste årtiondena. Även om tiotusentals miljarder euro satsas på att nå netto-nollutsläpp 2050, så vore påverkan omätbar. Om man i FN:s klimatmodell anger att EU har nått nollutsläpp, får man noll omedelbar temperaturpåverkan i dag, och knappt märkbara 0,017 graders sänkning av den globala medeltemperaturen till 2050."
Klimatfakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241012