Klimatfakta.info Artikel |
2024-11-21
Industrialismen anses ha börjat under första halvan av 1800-talet. Eller rentav när Watt konstruerade sin första ångmaskin på 1770-talet.
pH-skalan, för att mäta surhet och basiskhet, uppfanns 1902. Alltså hade industrialismen börjat långt innan det blev möjligt att mäta havsvattens pH. Ändå kommer ett inslag i Rapport och hävdar självsäkert att havsvatten har blivit surare, alltså att pH har sjunkit, sedan industrialismens början. Vem mätte pH innan pH fanns?
pH-skalan är logaritmisk. Visst går det att hävda att någon minskning, exempelvis från 8,1 till 6,1 har gjort vattnet 25 % surare (eller åtminstone minskat pH med 25 %), men det påståendet saknar helt vetenskapligt värde.
För övrigt så har havens BERÄKNADE pH minskat från ungefär 8,2 till 8,1. Några mätningar finns alltså inte före 1902.
Jag har tittat på många olika mätningar, från olika tider och platser. Havsvattens pH varierar mycket. Ibland är det rent av surt, alltså med pH under 7, på olika platser vid vissa tider. Vanligen är värdena över 7, så att havsvattnet alltså är basiskt. När ord som "surare" eller "försurning" används, handlar det helt enkelt om ren propaganda. Det rätta skulle då vara att använda "mindre basiskt/alkaliskt". Om det nu stämmer.
Generellt så är havens pH lägst nära polerna, för att öka mot ekvatorn. Dock inte hela vägen dit, för allra närmast ekvatorn minskar det igen. Det sjunker också med ökande djup, till en par kilometers djup där det stabiliseras.
Jag har tittat på en rekonstruktion av pH, sedan tidigt 1700-tal, vid Flinders rev, nära Australiens norra kust. Faktiskt finns ingen långsiktig trend av sjunkande pH där. I stället syns halvperiodiska svängningar. Den senaste toppen inträffade på 1950-talet, och därefter har pH sjunkit. Och det är bara perioden sedan dess som alarmister bryr sig om.
Om det hade handlat om enkel kemi, skulle mer koldioxid i atmosfären och havsvattnet innebära sjunkande pH. Det är klart. Men nu handlar det i stället om komplicerad kemi, och till och med om komplicerad biologi. Vissa havslevande organismer har en viss förmåga att påverka pH i sin omgivning.
Det finns faktiskt inte så mycket teoretiskt stöd, egentligen, för att tro att mänsklighetens koldioxidutsläpp ska leda till att havens pH i genomsnitt sjunker.
av Lars Kamél, publicerat i Facebook
Mer att läsa
HavKlimatfakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241012