Klimatfakta.info Artikel |
2021-05-30
Innehåll: Solljus blir energi | Kemisk energi | Artificiell fotosyntes | Källor
Publ 2023-11-02
Fotosyntes är den process där växter och vissa bakterier omvandlar energi från solljus och lagrar den i kemiska bindningar. Under dagen tar de in koldioxid, vatten och solenergi som tillsammans med klorofyll omvandlar till syre och druvsocker. De används vid cellandningen och under natten när växten avger koldioxid.
Fotosyntesen i växter försiggår i bladen vars celler har kloroplaster. Kloroplaster är det organ inne i cellen som utför fotosyntes, vilket innebär att de omvandlar ljusets energi som användas för att göra om koldioxid till organiska molekyler.
Antennpigment fångar in solljuset och transporterar energin vidare till klorofyll i de centra där fotosyntesen sker. Antennpigmenten deltar inte i själva syntesen. Klorofyll är det ämne som ger växter deras gröna färg.
Publ 2023-11-02
I ljusreaktionen omvandlas solenergi till kemisk energi i form av ATP och NADPH. ATP är en molekyl som lagrar energi, medan NADPH är en molekyl som används för att reducera koldioxid till glukos.
I mörker används ATP och NADPH för att omvandla koldioxid till glukos. Glukos är en enkel kolhydrat som är en viktig energikälla för växter och djur.
En biprodukt av fotosyntesen är syre. Syre frigörs till atmosfären och är nödvändigt för alla levande organismer för att andas.
Fotosyntesen är också nödvändig för att producera mat, eftersom växter är den primära källan till energi för alla levande organismer.
Publ 2023-11-02
Forskare arbetar med att utveckla artificiell fotosyntes. Artificiell fotosyntes skulle kunna användas för att producera syre och mat, även på platser där det är svårt eller omöjligt att odla växter.
Publ 2023-11-02
Mer att läsa
FotosyntesKlimatfakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241012